Valencians, encara. Per Vicent Sanchis. Edicions Proa

Ja ha passat temps. Temps des de que Joan Fuster escriguera sobre els valencians d’una manera diferent.

En el seu moment l’obra seua més coneguda i polèmica “ Nosaltres els valencians” no va armar l’enrenou que faria més tard. Tant en va crear que cinquanta anys després el seu treball encara cueja. Més i tot: serveix de reflexió continuada per a qualsevol enfocament que es faça avui de la personalitat dels valencians.

I un poc això, però més encara, és el que ens mostra el llibre de Vicent Sanchis. Què al llarg de les seues 252 pàgines ens posa davant els ulls un pessic del que era aquell País Valencià abans de la desfeta i destrucció que arrastrem des de la primera dècada del segle XXI.

L’autor valencià resident a Catalunya, explica molt bé la societat anterior al segle XXI però on hi veiem la seua millor aportació és on reflexiona , i proposa als valencians, sobre de quina manera han d’enfocar el futur. Sobre què volen ser els valencians i dins quin marc.

Els temps han canviat molt des de Fuster i les seues propostes i , per això, perquè van estar incompletes o no va poder preveure, ens cal reflexionar sobre tots aquells nous inputs i variables què ara s’han introduït en la nostra vida col·lectiva .

Qualsevol reflexió sobre un territori sempre son ser fructífera. Però en el nostre cas de valencians, és a més necessària. Perquè el debat seré i seriós només porta benefici. I és el que aquest autor pretén.  

Tomàs Escuder Palau

Deja tu comentario